Artistët

 


musaEHAT MUSA (Kosovë, Francë)

Kitaristi i njohur shqipëtar me karier botërore, fitoi shpërblimin e parë në Garat Kombëtare ¨“Solistët e rinjë“ vitin 1969. Që nga viti 1970 mori pjesë në master-klas te kitaristi i njohur botëror Alirio Díaz në Itali. Më vonë shkoi në Pariz dhe vazhdoi studimet në klasën e kitaristit të squar Alberto Ponce në Ecole Normale de Musique de Paris, duke eksploruar në fushën e akustikës dhe ndjekur traditën e shkollës së Tárregës dhe Pujolit. Ky ishte fillimi i karrierës së tij artistike.

Ehat Musa ka dhënë koncerte në të gjithë botën, duke udhëtuar nga Nju Jorku deri në Moskë – si solist ose i përcjellur nga orkestra të mëdha simfonike. Repertori i tij përfshin vepra të J.S. Bach, Sor, Heitor Villa-Lobos, Ponce, Brouwer etj…

Ka inçizuar pesë pllaka gramofoni. Në mesin e tyre gjinden të gjitha veprat për lautë nga J. S. Bach.


margaritaMARGARITA ESCARPA (Spain)

Margarita Escarpa trained at the “Real Conservatorio Superior de Madrid”. She studied with Valentín Bielsa, Demetrio Ballesteros, Gerardo Arriaga, Miguel Ángel Girollet and David Russell, and was subjected to the influence of some of the best modern performers. She completed her academic education graduating with the Extraordinary Prize, and a short time later received her Bachelor degree in Mathematics from the “Universidad Autónoma de Madrid”. She has been awarded two national and eight international prizes including first prize at the 20th Solo Guitar Competition organized by the Guitar Foundation of America. The combination of these prizes and her talent has provided her with the opportunity to regularly participate in some of the most important music festivals in Europe, Asia and America. Specialist critics and audiences enthusiastically acclaim her artistic sensitivity and her technical competence, both guided by her extensive musical training. As a soloist, Margarita has recorded compact discs for RTVE, Ópera Tres, Naxos, GHA Records and Maricam Studio. She presently teaches at the Vigo Conservatory in Spain, where she continues perfecting her technique with her pupils. Margarita plays with a George Lowden ‘s guitar (North Ireland) and with a Matthias Dammann’s guitar (Germany), and uses D’Addario strings.


petritPETRIT ÇEKU (Kosovë, Kroaci)

Ndjeshmëria dhe gjallëria komunikuese e Petrit Çekut ka tërhequr publikun në tërë botën. Ai ka ekzekutuar shumë recitale në gjithë Evropën dhe Amerikën e Veriut si solistë dhe me orkestra të mëdha simfonike: Simfonia e Baltimorit, Orkestra e Filarmonisë Çeke , Orkestra Shtetërore e Shën Petersburgut dhe Filarmonisë së Zagrebit. Gjithashtu paraqitet rregullisht me ansamblin e famshëm Solistët e Zagrebit. Është anëtar i Guitar Trio Elogio, i themeluar në vitin 2008. I lavduar nga kritiku i kitarës Colin Cooper si “solist me aftësi më të larta”, Çeku është fituesi i çmimit të parë në shumë gara ndërkombëtare të kitarës, duke përfshirë edhe ato më prestigjioze si Parkening (Malibu, SHBA), Schadt (Allentown, SHBA), Biasini ( Bologna, Itali) dhe Pittaluga (Alessandria, Itali). I lindur në vitin 1985 në Prizren – Kosovë, Çeku mori mësimet e para për kitarë nga Luan Sapunxhiu. Në vitin 2002 shkoi në Zagreb – Kroaci, i ftuar për të studiuar në klasën e Xhevdet Sahatçiut. Në vitin 2008, Çeku u diplomua në Akademinë e Muzikës në Zagreb, në klasën e profesorit të njohur Darko Petrinjak. Pastaj vazhdoi studimet postdiplomike te mjeshtri i madh kubanez, Manuel Barrueco në Konservatorin Peabody në Baltimore – SHBA, ku përfundoi studimet e tij në vitin 2013.
CD-ja e parë e Çekut doli në shitje në vitin 2008 nga firma Naxos. Në muajin Maj të vitit 2016 shtëpia botuese spanjolle Eudora do të botoj inçizimin e tij me gjashtë Suitat për Violonçelë nga J. S. Bach, të aranzhuara nga Valter Deshpali.
Petrit Çeku luan kitarën e Ross Gutmeier.


maldonadoANTONIO & DIEGO MAYA MALDONADO (-)

Antonio Maya “El Cotorrero” was born in the Flamenco atmosphere of Granada’s Sacromonte neighborhood. He is a fourth-generation artist pertaining to “Los Cotorerros” – an artistic family with a long tradition of Flamenco.

Antonio Maya began his professional career at 14, playing for the Flamenco singers and dancers in the Zambras of the Sacromonte. At 17, he joined Yasuko Nagamine’s Flamenco company in Japan as lead guitarist. He is a composer and has recorded two LP records with record company CBS-Sony. Antonio Maya has performed in several cinematographic projects and has participated in various international guitar festivals, including The International Guitar Festival of Paris and The Cordoba Guitar Festival.

 

 


ThomasTHOMAS OFFERMANN (Gjermani)

Prof. Dr. Thomas Offermann filloi të luante në kitarë nga mosha shtatë vjeçare. Udhëtoj në më shumë se 40 vende në mbarë botën si solist dhe me orkestër, si instrumentist në ansamble të ndryshme kamertale dhe së bashku me duon e njohur ndërkombëtarisht Duo Sonare. Emri i tij figuron në shumë koncerte, master klase, anëtar jurie, ligjërata, në festivale të rëndësishme botërore të kitarës dhe në universitete të shumta ndërkombëtare të muzikës. Offerman ka inçizime dhe xhirime të shumta në radio dhe televizione ndërkombëtare, tetë CD të inçizuara me Duo Sonare. Me këtë duo që nga viti 1985, ishte ndër të parët që hapi repertorin e kitarës klasike në muzikë nga kompozitorë si Chick Corea, Frank Zappa ose Mike Oldflield. Pas sëmundjes së tij të rëndë në vitin 1996, Thomas hoqi dorë nga koncertet, në vitin 2002. Nga atëherë ai përqendron interesimin e tij në mësimdhënie, shkrimin, drejtimin dhe mbajtjen e leksioneve në festivalet e kitarës dhe në universitete. Si artist në D’Addario, që nga viti 2010 Thomas përfaqëson D’Addario Strings /New York si përfaqësues evropian i D’Addario – s për kitarë klasike ” Doktoraturën e bëri në vitin 2014 (Dr. phil.); Titulli i disertacionit: “Teknika integruese në kitarë”. Ka studiuar në Musikhochschule Köln (në klasën e Tadashi Sasaki dhe Hubert Käppel, dhe ka diplomuar me titullin “me nderim”). Thomas është shpërblyer edhe me Solistendiplom der Musikakademie Basel (klasa e Oscar Ghiglia), profesorëve të tjerë: Amadeus-String Quartett, Manuel Barrueco, Leo Brouwer, David Russell, Karl Scheit, John Williams. U ndërua me disa bursa nga DAAD dhe gjithashtu ishte fitues i shpërblimit Richard-Doerken-Stiftung. Ishte finalist dhe fitues në disa gara ndërkombëtare të kitarës (International Scandinavian Guitar Competition – Finlandë, Certamen International „Andres Segovia“ dhe Certamen International „Francisco Tárrega“ – Spanjë).


artisARTIS GuitarDuo (Germany)

The young and sympathetic ARTIS GuitarDuo is about to gain a firm place in the international concert world. Their lively, emotional style of playing and blind understanding on stage create an intense, intimate atmosphere and turn a concert into a unique experience. Several first and second prizes at international chamber music competitions in Italy, Spain, Liechtenstein and Germany as well as many audience awards confirm the outstanding
quality of the duo. True to the motto „the guitar is an orchestra“ the two musicians cover the whole color
range of their instruments and play completely by heart. The result is a communication and liveliness on stage as it is rarely found. Invitations to numerous international music festivals and further concert tours took the
duo to Italy, Lithuania and Poland. Invited by the Goethe-Institute, they already concerted as cultural ambassadors in Brazil, China and Andalusia. Julia and Christian Zielinski, both born in 1987, are scholarship holders of the highly skilled foundations ING DiBa and the DAAD. Furthermore, they regularly performed in
charitable organizations for the Yehudi Menuhin Society “Live Music Now”. They successfully graduated with distinction from the universities in Stuttgart (teachers: Prof. Johannes Monno and Kaltchev Guitar Duo), Frankfurt (Prof. Michael Teuchert) and with Prof. Olaf van Gonnissen in Hamburg, where they took a concert exam, the highest postgraduate degree in Germany.
They recorded their first CD in 2007 with premiere recordings of Beethoven and Pujol. In 2013 their second CD „Portrait“ was released by karlklang and received great critical acclaim from the trade press. In 2016 they both released a Solo-CD: “Versus“ and “Solo“ to emphasize their individuality. Recently they recorded their newest project: a CD full of Baroque music. It will be released by the end of the year.


alejandroALEJANDRO CORDOVA (Mexico)

Alejandro Córdova, possesses an own style, based on the technical control exceptional gifts, equilibrium, coolness, virtuosity, musicality, and a curiosity by the knowledge, sensibility and experience tested in international settings as performer of classical music.
Is one of the main youths Mexican exponents of the Classical Guitar to National and International Level.
He was born in Cordoba, Mexico, initiating his studies with master Jesus Peña. He enters subsequently to the Faculty of Music of the University of Veracruz under the guardianship of the recognized teachers Consuelo Bolio, Massimo Gatta and Alfredo Sánchez.
He carried out studies in the Academy of Guitar Improvement “Francisco Tárrega” with master Paolo Pegoraro in Pordenone, Italy.
Graduate of the State Conservatory “Jacopo Tomadini” in Udine, Italy, where he studied the two-year Period of Specialization in Guitar with master Stefano Viola.
Former member of the Orchestra of Guitars of the Office of the secretary of Education and Culture, formed by Master Alfonso Moreno, with which carried out National and International musical tours; emphasizing the “Festival of the Palaces of Saint Petersburg, Russia”. Theater of the Museum Hermitage of Saint Petersburg; in the White Parlor of the State Museum Peterhof of the Great Palace of Peterhof and in the Theater of the Fortress of Novgorod.
His talent has been recognized by the specialized critics and he has done concerts in Italy, Spain, Greece, Russia, UK, USA, Costa Rica, and Mexico.
He counts with two records, the first one recorded in London with John Taylor and the second one recorded in Seville with Contrastes records; also he participates regularly in the most important Festivals and National and International Contests.


piaPIA GAZAREK OFFERMANN (Gjermani)

The artist began playing the Violin at the age of four and later on turned towards the Guitar. Her music education was at the Spezialschule für Musik in Wernigerode. She then studied Classical Guitar with Prof. Thomas Offermann and Jens Wagner at several Musikhochschulen in Berlin and Bremen and took classes at the Centro Chitarristico “Francisco Tàrrega” Pordenone/Italy with Prof. Paolo Pegoraro. In addition to her Guitar studies she was a member of the internationally renowned Youth Radio Choir of Wernigerode and the international prize-winning Vocal Consort Weimar. Her musical and artistic formation continued to include Masterclasses with such as Roberto Aussel, Alberto Ponce, David Russell, Hopkinson Smith, Benjamin Verdery as well as with the renowned New York Pianist Seymour Bernstein. In 1994 she was the prize-winner at the International Classical Guitar Competition in Cracow, Poland. Pia Gazarek-Offermann has given concerts in several European countries, Asia and North and South America and has recorded for radio and TV. She is active as a jurist and teacher at several international competitions and festivals; she was invited as Artist in Residence at Mount Royal University in Calgary, Canada.
She teaches at the University of Arts in Bremen and privately in Berlin. In 2007 she released her solo CD “Satyagraha” on the AureaVox label (www.aureavox.de). It has gained high international appreciation. 2013 the new Solo CD “Spanish Guitar Masterpieces” has been released. First feedbacks under – Reviews – at this web site. A fantastic review in the magazine “Akustik Gitarre” you can read in 3/2013! She is now a D’Addario sponsored artist. 2003 she received the Diploma in „Cultural Management“, Emphasis Cultural Politics and Education.


monikaMONIKA KRANJC ŠTIH (Sllovenia)

Monika Krajnc Štih diplomon në Bachelor dhe Master te Martin Mysliveček në Universitetin e Muzikës dhe Arteve të bukura në Graz, Austri. Në disertacionin e saj të magjistraturës studioi jetën e një prej kitaristëve më të rëndësishëm, Ida Presti dhe për këtë qëllim intervistoi kitaristin dhe kompozitorin e nderuar John W. Duarte, dhe botoi intervistën në disertacionin e saj. Ajo ka ndjekur seminare për kitarë te profesorët: Jerko Novak, István Römer, Tomaž Lorenz, Abel Carlevaro, David Crosky, John W. Duarte, Pavel Steidl. Si nxënëse e shkollës së mesme fitoi shumë çmime të para kur konkurroi ne gara si soliste ose me ansamble muzikore. Pas një sërë koncertesh të suksesshme në të gjithë Slloveninë dhe Austrinë, se bashku me burrin Boris Štih publikuan CD me kompozimeve për kitarë duo. Ata ishin nga duo- të e parë të kitarës në Slloveni. Në vitin 2005 ftohen nga kitaristi Franz Palier të performojnë në Graz dhe në korrik të të njëjtit vit ata gjithashtu mbajtën master klase në festivalin e kitarës në Seckau, Austri. Që atëherë performon si soliste ose anëtare i ansambleve kamertale. Punon në shkollën e muzikës dhe në Shkollën e Mesme të Arteve në Velenje. Nxënësit e saj arrijnë çmimet më të larta në garat kombëtare dhe ndërkombëtare. Këtë vit, nxënësit e saj duo- kitarë Mia Koper dhe Nace Apšner konkuruan në garat kombëtare (TEMSIG) dhe fituan çmimin e artë, çmimin e parë dhe dy çmime të veçanta – për performancën më të mirë të kompozimit të detyrueshëm dhe për performancën më të mirë të kompozimit nga një kompozitor slloven. Duo – kitarë Doris Ćosić dhe Din Ćejvanović, nxënësit e Monika Krajnc Štih fituan çmim e artë në kategorinë e tyre në të njëjtën garë. Të dy duo -të gjithashtu fituan çmim e parë në festivalin ndërkombëtar të kitarës në Zagreb Guitar Festival. Monika ka kushtuar një pjesë të madhe të karrierës së saj mësimore në zhvillimin e kitarë orkestrës jo vetëm në shkollën muzikore në Velenje, por në të gjithë vendin. Orkestra e shkollës muzikore Velenje ka marrë pjesë në shfaqjen e orkestrave të kitarës, e cila zhvillohet në Žalec çdo dy vjet dhe me krenari prezantoi kompozime origjinale sllovene, të shkruara ose të aranzhuara për kitarë orkestër. Këto shfaqje janë xhiruar nga RTV Slovenija. Në Zagreb Guitar Festival 2017 orkestra fitoi çmimin e parë dhe performoi me orkestrën e ZGF-së.


drilonDRILON ÇOÇAJ (Kosovë)

Drilon Çoçaj (Kososvë) kitarën filloi ta mësoj në moshën shtatë vjeçare në familje për të vazhduar më vonë në shkollën e muzikës “Lorenc Antoni” në Prizren në klasën e Luan Sapunxhiut. Në vitin 2004 pranohet në Akademinë e Arteve në Prishtinë në klasën e profesorit të mirënjohur Xhevdet Sahatxhija. Gjithashtu studimet post diplomike – interpret i instrumentit të kitarës, i përfundon me sukses te profesor Xh. Sahatxhija. Fitues i vendit të parë dhe të dytë në garën ndërkombëtare të muzicientëve të rinjë ArsKosova Prishtinë. Pjesëmarrës me solo koncerte dhe ansamble të ndryshme kamertale në festivalet DamFest, Tirana Guitar Sounds, ReMusica, ChopinFestival. Anëtarë jurie në Garat “Ehat Musa” Pejë, “ArsKosova” Prishtinë dhe garat për kitarë në Tivat të Malit të Zi. Dallohet edhe për punën pedagogjike ku nxënësit e tij shpërblehen në gara të ndryshme ndërkombëtare. Aktualisht punon në shkollat e muzikës “Prenk Jakova” – Prishtinë, Shkolla e muzikës Gjilan dhe Shkolla e muzikës “Misbah&Friends” – Prishtinë.


giannisGIANNIS PALEODIMOPOULUS (Gregi)

Giannis Paleodimopoulos ka lindur në vitin 1947 në Karpenissi (Greqi) dhe ka studiuar Ekonominë në Universitetin e Stokholmit, Suedi. Trembëdhjetë vjet jetoi në Suedi , në vitin 1980 takoi Karl Eric Gummesson, një lutajo suedez i lahutave të renesansës dhe kitarëve klasike. Nën drejtimin e tij Z. Paleodimopoulos filloi të eksperimentoi me instrumente muzikore me tela. Pas kthimit në Greqi në vitin 1983, krijoi punëtorinë e tij të parë në qytetin e vjetër të Selanikut në Greqinë veriore dhe në vitin 1999 e transferoi atë në një fshat të vogël, Kato Sholari, pranë Selanikut, ku filloi të ndertonte kitare klasike dhe disa instrumente tradicionale greke me tela, në baza profesionale. Që nga viti 1988 është i përkushtuar në prodhimin e kitareve klasike. Ka arritur rezultate të suksesshme duke përdorur materiale të cilësisë së lartë dhe përvojën e tij afatgjatë në këtë mjeshtëri. Pesë vite ishte mësues master në shkollën e instrumenteve tradicionale në Kastoria. Z. Paleodimopoulos tashmë shumë vite merr pjesë në festivalet më të mëdha të kitarës dhe në ekspozita të kitarës në mbarë botën. Në kitaret e tij të famshme luajne në Gjermani, Zvicër, Qipro, Portugali, Kore, Suedi, SHBA, Kroaci, Serbi, Meksikë, Turqi dhe Greqi. Në vitin 2007 fitoi medaljen e bronxit (Çmimi i Tretë, në Garën e Parë të prodhimit të Kitarës Klasike Kremona Mondomusica – Itali, ku nuk u caktua Çmimi i Parë). Dominique Field, Matthias Dammann dhe Vincenzo De Bonis ishin vetëm disa nga anëtarët e jurisë, nën drejtimin artistik të maestros Giovanni Puddu. “Cilësia kryesore e kësaj jurie – tha Z. Puddu me krenari – është shumëllojshmëria e saj˝. Ajo është përbërë nga mjeshtra të mëdhenj të shkollave të kitarës klasike dhe studiues të tillë si Z. Dammann. Me një juri të tillë, instrumentet fituese do të jenë sigurisht të jashtëzakonshme “.


sahatxhiaXHEVDET SAHATÇIU (Kosovë, Kroaci)

Përfundon studimet në Akademinë e Muzikës në Zagreb në klasën e prof. Darko Petrinjak. Vite me rradhë punon si profesor i kitarës në Shkollën e Muzikës Pavao Markovac në Zagreb. Është ligjërues në Akademinë e Muzikës në Zagreb dhe Docent në Fakultetin e Arteve – Dega e Muzikës në Prishtinë. Njihet si pedagog i gjeneratave të kitaristëve të rinjë ku shumica prej tyre ishin laureat në garat shtetërore dhe ndërkombëtare të njohura për të gjithë artistët dhe mësimdhënësit e kitarës. Pjesëmarrës i shumë festivaleve dhe garave të shquara europiane, si: Anna Amalia në Weimar të Gjermanisë, Enrico Mercatali në Gorizia të Italisë, Mörska Sobota dhe Svirel në Slloveni, Sarajevo Guitar Fest, Split Guitar Fest, Omiš Guitar Fest, Daleki akordi, Porečki tirando në Kroaci, Guitar Art Festival, etj. Në vitin 2004 fiton shpërblimin vjetor nga „Shoqata e Pedagogëve të Muzikës dhe Baletit në Kroaci“ si pedagogu i vitit. Nga 2003 – 2009 ishte drejtues i Këshillit të pedagogëve të kitarës, dhe mentor i shumë mësimdhënësve të rinjë. Xhevdet Sahatçiu është kryetar i Shoqatës Kroate të mësimdhënësve të kitarës. Nga viti 2009 – 2014 ishte drejtor i Shkollës së Muzikës në Novska (Kroaci). Gjithashtu drejton Shkollën Ndërkombëtare verore për kitarë në Puçishqa dhe Milna (Braç), dhe së fundi në Poreç (Kroaci). Krahas prezencës së tij si antarë i jurive të ndryshme shtetërore dhe ndërkombëtare, gjithashtu performon si solist dhe anëtarë në disa ansamble kamertale në Kroaci e më gjërë.


lukasLUKAS MILANI (Itali)

Luka Milani mësimet e tij të para për lutajo i kishte marrë nga Bruno Barnes. Në vitin 1996 hapi punëtorinë e tij të parë në Vicenza (Itali). Në vitin 2001 e transferoi biznesin e tij në Kretë (Greqi), ndërkohë duke i thelluar njohuritë e tij rreth drurëve vendorë dhe aftësive ndërtimore. Në Itali u kthye ne vitin 2008 ku zgjeroi aftësitë e shkathtësitë e tij në prodhimin e kitarës duke iu afruar pianos dhe cilësisë së telave. Milani ka punuar në disa modele të kitareve duke u përqëndruar gjithmonë në prodhimin e kitarës klasike. Instrumentet e tij aktualisht përdoren në disa shtete.

 

 

 


simatovic-1IVAN ŠIMATOVIĆ (Croatia)

Ivan Šimatović është lindur më 23 Korrik 1995 në Zagreb. Aktualisht është student në Akademinë e Muzikës në Zagreb në klasën e profesorit Krešimir Bedek. Gjatë arsimimit të tij deri më tani ka arritur shumë suksese në garat vendore dhe ndërkombëtare.

Në garat HDGPP ai arriti:
– Çmimi i parë në Garën Rajonale në vitin 2011. Çmimi i tretë në Garën Shtetërore në vitin 2011.
-Çmimi i dytë në Garën Rajonale në vitin 2013. Çmimi i parë në Garën Rajonale në vitin 2015.
– Çmimi i dytë në Garën Shtetërore në vitin 2015.

Në garat ndërkombëtare ai ka arritur:
Çmimi i parë në Garën “Male žice Dalmacije“ në vitin 2009. Çmimi i parë në Garën “Porečki tirando” në vitin 2015. Çmimi i parë në “Festivali ndërkombëtar i kitarës – Pejë” në vitin 2017. Shpërblimi dytë në garën “Citta di Gorizia ” në vitin 2009 dhe 2012. Çmimi i tretë në ” Festivali i kitarës – Zagreb “në vitin 2016. Çmimi i tretë në ” Bale Valle Guitar Fetival “.
Ai pati koncerte të shumta, disa nga më të rëndësishmet janë në festivalet : “Nei suogni deiLuoghi” dhe “Carniarmonie” në Itali dhe “Deti dhe Festivali i kitarave” në Kroaci.

Ai ndoqi shkollën e muzikës verore – Pučišća në 2007, 2009 dhe 2010, në klasën e profesorit Xhevdet Sahatxhija dhe shkollën e muzikës verore Uzmah në Milna në të njëjtën klasë.

Që nga viti 2011 ai është përfitues i burses për kitarë të qytetit të Zagrebit.